onsdag

På rätt sida av Ölandsbron?

Många fastlänningar får höra mig ställa frågan: När ska du befinna dig på rätt sida av Ölandsbron?
I dagens upplaga av Barometern så dryftar även signaturen Domino denna fråga. Men han gör det dock ur en bilförares perspektiv.
Alla som någon gång kört över Ölandsbron de senaste åren vet att den blivit rena rama arbetsplatsen. Efter invigningen år 1972 så har det förekommit flertalet reparationer av den, bland annat av pelarna. Då bron byggdes använde man sig av Kalmar sunds bräckta vatten för att blanda ut cementen. Detta, i kombination med vägsalt, har under årens lopp orsakat korrosion av armeringsjärnet i bron.
Nåväl, det var inte det jag skulle berätta om nu, men handen på hjärtat; dessa ständigt pågående arbeten, har väl fått oss alla att ta till svordomar någon gång? Den sänkta hastigheten förbi det kilometerlånga arbetsplatsområdet skapar köer.


Signaturen Domino skriver i sin insändare att "I övriga Sverige och hela världen används alla de körfält som finns  och när det blir enfiligt skall blixtlås-principen användas"  Han ställer sig frågan om denna princip är undantagen från bron, eftersom folk ständigt blir irriterade och nästan försöker täppa till luckan till framförvarande bil bara för att inte låta bilar i vänster körfält komma in i höger körfält då det blir enkelfiligt.
 Han avslutar sin insändare med att önska alla bilister på Ölandsbron lycka till vid bilkörning i Stockholm, där just blixt-lås principen kanske är som allra tydligast.

Jag ser det hela på följande lilla vis: Problemet är inte vägarbetena i sig, utan den oerhörda respektlösheten för rådande hastighet. När det infördes flexibel hasighet på bron, så var förhoppningen att det skulle bli ett bättre flyt i trafikrytmen. Problemet är bara att folk verkar ha en tendens att köra minst 20 km över rådande hastighet. Detta oavsett om den satta hastigheten är 90 km eller 50 km. Vi som håller oss till rådande hastighet blir ständigt omkörda av bilar från Ölandshållet. Bilar, som till sin stora fasa tydligen  upptäcker att det blir enkelfiligt och måste därför trycka sig in i högerfilen på ett närmast skräckslaget vis.Vi laglydiga måste då sakta in för att öka säkerhetsavståndet till din bil. Har ni så totalt förträngt vägarbetet efter er förra resa över bron? Eller hoppas ni att broarbetet, på nåt Harry Potter-likande magiskt vis,  ska ha försvunnit under er vistelse på ön?

1 kommentar:

  1. Hej!

    Tack för din fina kommentar på min hemsida tidigare idag. Har inte hunnit läsa så mycket av din sida.. men intrycket jag fick är positivt :-)

    Saknar dock personliga bilder på dig ;) Alltid roligt med en presentation av hemsidan/blogg-ägaren!

    Kan även också säga att jag gillar bilden med bron här uppe mycket :)

    Ha en skön kväll! Va rädd om dig :)
    Pluntemankram

    www.plunteman.com

    SvaraRadera