måndag

Solens och vindarnas ö älskas av alla

Öland har blivit en populär turist-ö. Om sommaren så nästan invaderas vi öbor av fastlänningar som vill uppleva och njuta av vår 13 mil mil långa ö. Ni har då säkert lagt märke till det platta och larga landskapet som omger dig då du promenerar omkring här. Öland kallas för Solen och vindarnas ö, något som vi öbor har fått känna på mången gång- inte minst denna vinter, då fåken har gjort hela ön strömlöst mången gång och bildade snövallar som nådde upp till telefonstolparna. Men vi ölänningar klagar inte, vi har inget val än att kämpa på!

Livet på Öland har historiskt sett alltid varit hårt. När utvandringen till Amerika var som störst under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet var det faktiskt härifrån det emigrerade flest folk i hela Sverige, om man ser till hur många invånare som fanns här då. Ungefär 18.000 svenskar lämnade en ö vars jord ändå inte kunde brukas av bönderna. Den blåste helt enkelt bort!

Att kungafamiljen älskar ön och tillbringar somrarna här har väl knappast undgått dig. Här har kungligheter alltid trivts. På 1600-talet var det svenska kronans egen ö. Kungen och hans vänner brukade då jaga här med hjälp av hund. Ölands bönder var mer eller mindre livegna. De fick inte hugga ner träd för att värma sig med, för kungen behövde virket för att göra salpetter som sen skulle användas till krutet som användes under jakten.
Och hade man som ölänning själv hund, så var man ålagd att göra hunden halt på ett ben, så den inte kunde jaga villebråd.

 Kungen drottning silvia

2 kommentarer:

  1. Vad kul att läsa mer om Ölands historia! Shit vad motigt det var här på 1600-talet!

    SvaraRadera
  2. Håller med Helena där, underbart kul att läsa! Jag skrattade lite när jag läste om att vi ölänningar aldrig klagar... Det är ju sant. Men jag ska berätta att jag fler än en gång har fått frågan från icke ölänningar; går det bo på Öland på vintern?
    Snygg blogg Jimmy!

    SvaraRadera