torsdag

När Öland skulle vattnas itu

Under andra världskriget tänkte man mycket på hur man skulle försvara ön. Som jag tidigare berättat så fanns en minränna ute vid Gräsgård-hållet. Men det har funnits fler försvarsstrategier på ön men denna plan var mest  bara bisarr. .Planen gick ut på att man skulle dränka stora delar av ön, för att på så vis hindra till exempel en landsstigning av fienden.Under stort hemlighetsmakeri satte en kapten i ett ingenjörskompani igång sin briljanta plan som skulle stoppa eventuella fiender som landstigit vid Ölands norra udde
Upphovsmännen till denna väldigt galna idé var två personer vid namn Nils Hallström (Major) och 
Raul Thörnblad (Kapten) Det hela var en god idé, på andra ställen i världen hade knepet med vatten som effektivt försvar använts länge, men inte i Sverige.

Det berättas om en solig och varm dag då projektet skulle verkställas. De 50-tal vattenpumpar som användes jobbade förgäves: Den torra jorden sög åt sig allt vatten och solens varma strålar hjälpte än mer till att förånga vattnet som sprutades ut ur pumparna. Och ju längre som projektet fortskred, desto osäkra blev man om det verkligen var en så lyckad idé. Thörnblad blir samtidigt blir lämnad kvar som eget ansvarig för det hela, då Hallström förflyttas till andra uppdrag. Snart får då högre uppsatta militärer reda på vad Thörnblad gör på Öland och blir hårt pressad om att lägga ned hela projektet. Thörnblad blev ställd inför krigsrätt, då man menade att han slösat med försvarets pengar. Han frikänns dock.

Senare har man räknat ut att det skulle ha tagit hela 36 år att vattenfylla området.
.
Föralinjen klassas i dag som fornlämning. Vill du läsa mer? Klicka på pdf-länken nedan.
Svt har sänt ett program om det hela. Du kan kolla in det nedan. Mycket nöje :=)

Öland under vatten.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar