söndag

Alvaret - ett allvarligt världsarv

Nu skiner solen utanför fönstret. Det var väl en underbar mening att börja dagens bloggande med? Vi är väl alla trötta på snön och kylan? Men visst, det är långt kvar tills våren är här. Fram tills dess kan man ju leva på gamla minna från svunna somrar. Ett starkt minne är barndomens vandringar på alvaret. Tillsammans med farmor, faster och kusin packade man fikakorgen med goda mackor och saft.

Alvaret är stort. Det tar upp ungefär en fjärdedel av Ölands areal, cirka  fyra mil långt och en mil brett. Det växer en hel del unikt där. Bland annat en hel del orkidéer. Av 44 arter så finner man 28  av de här.

Efter att vi funnit en bra fikaplats, kanske på en av alvarets många stenmurar, så var det dags för att upptäcka alla dessa orkidéer, kärringtänder och gulfibblor som växer fritt. Vi utforskade dessa unika världsarv och lät  solen skänka oss värme.

1 kommentar:

  1. Hej Jimmy! Vilken fin blogg du har, och vad fint du skriver! Åh, jag kommer ihåg när vi åkte till alvaret i mellanstadiet och skulle se så många olika sorters orkidéer som möjligt! Öland är himla fint.

    SvaraRadera